Mersin Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. İlhan Ege, Türkiye’nin “Türkiye Yüzyılı” perspektifinden üniversitelerin çerçevesini güçlendirecek bir başarı öyküsü yazacağını ifade etti. Prof. Dr. Ege, bu süreçte üniversitelerin bilim ve teknoloji alanında önemli bir rol üstleneceğini söyledi. Üniversite ve öğrenci artışına dikkat çeken Ege, “Ülkemizde üniversiteleşme süreci öncelere dayanmasına rağmen en büyük atılım 2002 yılında 76 olan yükseköğretim kurumu sayısının bugün itibarıyla 208’e ulaşması, öğrenci sayısının 2 milyondan 7 milyonun üzerine çıkması Ak Parti iktidarı döneminde gerçekleşmiştir” dedi.
“Üniversiteleşme Sürecinde Büyük Atılım”
2002’de Türkiye’de 76 olan yükseköğretim sayısının 2024 yılında 208’e ulaştığının altını çizen Prof. Dr. Ege, öğrenci sayısının da 2 milyondan 7 milyona çıktığını kaydetti.” Üniversitelerimiz uluslararası öğrenciler içinde bir çekim merkezi olmuştur. 2002 yılında yaklaşık 16 bin olan uluslararası öğrenci sayısı bu yıl 198 farklı ülkeden 340 bin öğrenciye ulaşmıştır. Bu büyük bir reformdur. Bu gelişmenin ne kadar önemli olduğu yıllar geçtikçe, 10 yıl, 20 yıl sonra son dönemde kurulan üniversitelerin eski ve köklü üniversiteler olması ile anlaşılacaktır. Uluslararası öğrenci sayılarındaki büyük artışın, Türkiye’nin yükseköğretimde bir cazibe merkezi haline geldiğini gösteriyor” diyen Prof. Dr. Ege, bu sürecin uzun sürecek önemli başarılara imza atacağının altını çizdi.
Cumhurbaşkanı Erdoğan’dan Akademik Yıla Destek Mesajı
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın 2024-2025 Yükseköğretim Akademik Yılı Açılış Töreni’nde yaptığı konuşmaları hatırlatan Ege, Erdoğan’ın bilim, araştırma ve düşünceye verilen değerin ülkenin geleceğine olan katkısını vurguladığını ifade etti. Erdoğan’ın “Bir ülkede büyüyen, üreten ve gelişen merkezler üniversitelerdir” birikimini anımsatan Ege, bu vizyonun üniversitelerinin çoğaldığını söyledi. Ege, sözlerini şöyle sürdürdü: “Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan da 2024-2025 Yükseköğretim Akademik Yılı Açılış Töreni’nde yaptığı konuşmada ilme, araştırmaya, bilime, düşünceye ve ilim erbabına verilen değer ne kadar büyükse bir ülkenin istikbalinin o kadar aydınlık olduğunu vurgulamıştı. Bir milletin insanlığın ortak bilgi birikimine katkıları oranında güçlü olduğunu dile getiren Cumhurbaşkanı Erdoğan, bilgiyi üreten, işleyen, geliştiren, yayılmasını sağlayan merkezlerin ise hiç şüphesiz üniversiteler olduğunu belirtti. Cumhurbaşkanı Erdoğan, ‘Akademi sadece bilgi aktarım yeri değil, aynı zamanda bir ülkenin ihtiyacı olan tüm fikri temellendirmelerin zeminidir. Bununla birlikte akademi bir ülkenin ihtiyacı olan pozitif ve sosyal bilimlerin can damarıdır’ demişti. Sayın Cumhurbaşkanımızın bu tespitleri tabi ki çok yerinde ve çok önemlidir. Ülke olarak geleceğe çok güçlü adımlarla yürümenin gururunu yaşıyoruz.”
TEKNOFEST 2024’te Mersin’den Rekor Başvuru
TEKNOFEST 2024 için Mersin’den 164 bin 276 projeye katkıda bulunduğunu belirten Prof. Dr. Ege, bu başvuruların Mersin’de bilim ve teknolojiye olan ilgisini gösterdiğini söyledi. Ege, “Son yıllarda Mersin’e TEKNOFEST’e çok fazla proje gönderilmiş, bu da Türkiye Yüzyılı’na katkı sağlanacağının bir göstergesidir” dedi.
Haber Merkezi