Mersin Çevre Platformu, Aydıncık’ta Agromey Gıda ve Yem Sanayi A.Ş.’ye ait iki adet balık çiftliği projesine tepki gösteriliyor. Tüm itirazlara rağmen balık çiftlikleri için toplanan Çevresel Etki Değerlendirme (ÇED) raporu onaylandı. Ancak ÇED raporunun raporlara dayanaklardan uzak olduğu, birçok teknik performans gösterdiği ve “kopyala-yapıştır” yöntemiyle hazırlandığı iddia ediliyor.
Raporda, balık çiftliklerinde kullanılacak kimyasalların, GDO’lu yemlerin, antibiyotiklerin ve balık ürünlerinin yaratılacağı bölgede üretimin vereceği zararlar göz ardı edilmiş durumda. Anamur, Aydıncık ve Silifke’de koruma altında bulunan Akdeniz fokları ve deniz konaklamalarının yaşam süresinin tehdit altında olduğu belirtiliyor. Ayrıca Mersin’in turizmi ve insan sağlığı üzerinde olumsuz etkiler yaratacağı ifade ediliyor.
Mersin Çevre Platformu, Balıkesir Edremit’te sökülen balık çiftliklerinin Aydıncık gibi doğal sit ve turizm bölgelerine yönelik uluslararası sözleşmelere ve ülke özelliklerine aykırı olduğunu vurguluyor.
“Turizmi ve Ekosistemi Yok Edecek”
Planlanan balık çiftliklerinin yoğun kirliliğe sebep olacağı ve denizin doğal hayatlarının yok olacağı kaydediliyor. Bölgedeki deniz akıntısının yetersiz olması nedeniyle kimyasal atıkların ve balık kayıplarının deniz ekosistemine ciddi zarar vereceği öngörülüyor. Mersin halkı, bu ülkelerin turizmi ve ekosistemi yokluğunun göstergesi olan balık çiftliklerinin kurulmasını istiyorlardı.
Hukuki Mücadele Başlatılıyor
Mersin Çevre Platformu, Agromey Gıda ve Yem Sanayi A.Ş.’ye ait onaylanan ÇED raporuna karşı dava açacaklarını duyurdu. Mersin Çevre Platformu, Mersin’in ekosistemini, turizmini korumak için iptal etmek adına yargıya başvuracak.