DOLAR
EURO
STERLIN
FRANG
ALTIN
BITCOIN

Vali Pehlivan, “‘Mersinimiz Bütün Sektörlerde Var”

Yayınlanma Tarihi : Google News
Vali Pehlivan, “‘Mersinimiz Bütün Sektörlerde Var”
Vali Ali Hamza Pehlivan, Mersin Yatırımcı İş İnsanları Derneği’nin (MERYAD) düzenlediği programda iş insanlarıyla bir araya geldi.
Saygı Duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunması ile başlayan programda Mersin Yatırımcı İş İnsanları Derneği’nin tanıtım videosunun izlenmesinin ardından bir konuşma gerçekleştiren Vali Pehlivan; “Bugün, Mut İlçemizde, Akdeniz Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği tarafından düzenlenen Taze Kayısı Üretim ve İhracatını Değerlendirme Toplantısı’na katıldık.
İhracatçı firma temsilcileri ve çok sayıda çiftçi ile Narenciye Başkenti olan Mersin İlimizi konuştuk şehrimiz hakkında genel değerlendirmelerde bulunduk.
Ülkemizin yıllık 464 milyon dolar ihracat tutarı ile kayısının üretim ve ticaretinin merkezi konumuna geldiğini,
140 bin ton olarak gerçekleşen kuru kayısı ihracatında 75 bin tonluk ihracat miktarı ile yine dünyada 1.sıraya yerleştiğini, bu bağlamda, 2007 yılında ‘Mut Kayısısı’ adı ile tescillenen ve 101.523 dekar alanda en fazla üretimin 77.800 dekar alanda 127.006 ton ile Mut İlçemizde üretildiğini, ülkemizin gerçekleştirdiği yaş kayısı ihracatında Mersin İl olarak ülke 1.’si olduğumuzu, yaş meyve sebze ihracatının yaklaşık 4’te birini, narenciye ihracatının da %40’a yakınını gerçekleştirerek bu alanda da ülke 1.’si,
meyve ve örtü altı meyve üretiminde ülke 1.’si, sebze ve örtü altı sebze üretiminde ülke 2.’si, 29 bitkisel üründe ülkemiz üretiminde 3.’sü ve 76,3 milyar TL’lik bitkisel üretim ile Mersin olarak tarımdaki potansiyelimizi, gücümüzü bu vesileyle bir kere daha ifade etmiş olduk.
Dün ise Akdeniz bitki örtüsünün zenginliğinin ideal ve arılar için özellikle önemli bir nektar kaynağı olan portakal, limon, mandalina gibi narenciye ağaçları; kekik, lavanta, ada çayı, defne, okaliptüs gibi aromatik bitkilerin olduğu bölgemizde arıların yapmış oldukları “Narenciye Balı Hasat Şenliği”ne katıldık, İlimiz genelinde yaklaşık 327 bin arı kovanımız var. İlimiz, arı kovanı sayısıyla Türkiye genelinde 4. sırada yer alıyor. Türkiye genelinde yıllık, toplamda yaklaşık 115 bin ton bal üretiliyor. Bu üretimin 3.500 tonu da İlimizde arıcılarımız tarafından gerçekleştiriliyor.
İlimizdeki toplam tarımsal üretim rekoltesini yine bugün vesilesiyle ele aldık, yaklaşık 6 milyon tona ulaştığımızı memnuniyetle ifade ettik. Birçok konuda olduğu gibi çoğu tarımsal ürün bakımından ön sıralarda olduğumuzu hatırlattık, bu konuda üreticilerimizin, çiftçilerimizin, emektarlarımızın ortaya koymuş olduğu emeği bir kere daha saygıyla dile getirdik. Hem üreticimiz hem de üretilen ürünleri pazarla buluşturan ticaret erbaplarımıza da teşekkürlerimizi sunduk.
‘Mersinimiz Bütün Sektörlerde Var’
Tarım, turizm, lojistik, ticaret, sanayi gibi akla gelebilecek tüm alanlarda yer almaktayız. Sanayide var oluşunun ‘ben de varım’ diyebilmesinin ana gerekçesi, iş insanlarımızın, girişimcilerimizin ortaya koymuş olduğu emek ve gayret ile bu konuda devletimizin, bütün Bakanlıklarımızın vermiş olduğu teşvikler, desteklerdir.
Kamu yatırımları konusunda İlimiz, 81 vilayetimizin olduğu gibi payını alıyor. Bizim burada dikkat çeken yanımız; özellikle altyapı projelerimizin ölçek olarak ziyadesiyle büyük olmasıdır. Listelediğimiz zaman; Çukurova havalimanından, Akdeniz sahil yoluna, Mut-Silifke ve Gülnar yoluna kadar hepsi milyarlarca liralık yatırımlardır.
Sayın Cumhurbaşkanımızın riyasetlerinde Bakanlıklarımız, ilgili kurumlar destek ve ilgilerini İlimize yakından göstermektedir. Artık detay çalışıyoruz. Ürünü en kaliteli şekilde nasıl üretiriz bunu konuşuyoruz. Sanayide, yükte hafif pahada ağır teknolojik ürünlerin daha fazla üretilmesi, savunma sanayinden, bilişim teknolojisine kadar değişik alanlarda yatırım çeşitlendirmesinin sağlanmasıyla ilgili hususları yakın takip içerisindeyiz. Konuyla ilgili müteşebbislerimizle irtibat halindeyiz, bu yatırımlar için yeni alanlar oluşturmak için çaba sarf ediyoruz.
En son Mersin Tarsus OSB’de 4. etabı faaliyete geçirdik, şu anda 40’ın üzerinde yatırım için tahsis belgelerini verdik. Yakında bir yandan içme suyu, atık su toplama, arıtma vb altyapısıyla kazmayı vuruyoruz bir yandan da girişimcilerimiz yatırımlarını hayata geçirecek,fabrikalarını kuracak ve biz de anbean takipçisi olacağız.
‘Kamu Hizmetleri Bir Bütündür.’
Kalkınma, bütüncül bir anlayışla olur ve üretim ve istihdam burada çok önemlidir. Ekonomi alanında, içsel ve dışsal bir takım sebeplerden, pandemi,savaşlar gibi olumsuzluklardan dolayı dünya genelinde ekonomik sahada daralma baskısı ve bundan kaynaklı çeşitli problemler ortaya çıktı. Sayın Cumhurbaşkanımızın riyasetlerinde ülkemizde ekonomik alanda gerekli adımlar atılıyor ve ülke olarak çarkları döndürüyor, yolumuza devam ediyoruz. İlimizde de bu bağlamda, pedalları çevirmek, yılmadan ve yorulmadan ilerleme kaydetmek durumundayız. Üretimde, istihdamda ısrarlı,kararlı bir şekilde yeni açılımlar yapmak, yeni kapılar açmak, ilave adımlar atmak durumundayız.
Geçtiğimiz yıl, Çalışma Bakanlığımızın belirlediği İŞKUR istihdam hedefimiz 30 bindi. Biz 36 bin istihdam sağlanmak suretiyle bunun üzerine çıktık. Bu neticeyi, devletimizin teşviki ve üreticilerimizin yatırım yapması, yeni işletmeler, yeni fabrikalar açması,mevcut işini geliştirmesi sayesinde sağladık. Bu sene inşallah çıtayı daha da yükseltmeyi amaçlıyoruz. Bunun için gayret sarf ediyoruz.
Büyük bir deprem yaşadık. Özellikle 11 ilimizde deprem çok büyük yaralara sebep oldu. Yüz binlerce depremzedemizi İlimizde ağırladık. İyi ki de Mersin olarak bu desteği verebildik. Milletimize tekrar geçmiş olsun diyor, kaybettiğimiz vatandaşlarımızı rahmetle anıyoruz. Allah ülkemizi her türlü afetten korusun.
Deprem ilimizdeki okulların fiziki durumunu etkiledi. Milli Eğitim Bakanlığımızın destekleriyle hızlı bir şekilde yatırım atağına geçtik ve şu anda 100 ayrı Milli Eğitim yatırımı devam ediyor. 35 okulumuzun inşaatını geçen yıl ve bu yılın ilk çeyreğinde tamamladık. 100 yeni okul ve bazı okullarımızda güçlendirme çalışmaları yapıyoruz. 48 okulumuzu yıl içinde tamamlamayı planlıyoruz.” ifadeleri ile devam eden Vali Pehlivan, “Gençlik ve Spor Bakanlığımızın alt yapı yatırımları sayesinde dünyada ses getirecek organizasyonları artık İlimizde yapabiliyoruz. Geçtiğimiz hafta FIBA Avrupa Kadınlar Basketbol Ligi ‘Final Four Mersin’ organizasyona ev sahipliği yaptık. İlimizi kurulduğu günden beri başarılara imza atmış olan ve bu organizasyonu almamıza da vesile olan Çukurova Basketbol takımı temsil etti. “Dörtlü Final Mersin” Avrupa ve dünya çapında kendi kategorisinde büyük bir ses getirdi. Televizyonlar ve sosyal medya aracılığıyla onlarca milyon etkileşim aldı. İlimizin tanıtımına önemli bir katkı sağladı.
Gençlik Spor Bakanlığımızın destekleriyle Valilik olarak üzerimize düşeni yaptık. Uluslararası standartlara sahip Servet Tazegül Salonumuzun donanımını elden geçirip bu finale hazır hale getirdik. Büyükşehir ve Yenişehir Belediyeleri ile bazı firmalarımızdan destek aldık. Bu vesileyle hepsine teşekkür ediyorum. Ancak daha önce çeşitli vesilelerle belirttiğim gibi ilimizdeki sosyal sorumluluk projelerine iş dünyamız daha fazla ağırlık vermelidir. Geri durmamalıdır. Bu konularda, örneğin okul yapımı için, okullarımızın donanımının geliştirilmesi için, kültürel, sportif faaliyetler için destek talep ettiğimizde tereddütle karşılaştığımızda üzülüyoruz. Devletimiz elbetteki her alanda sayısız yatırımı, faaliyeti hayata geçiriyor. Bununla birlikte hayırsever katkısıyla yapılan işlerin de ayrı bir anlamı, değeri oluyor. Bir firma, bir girişimci kendi imkanları doğrultusunda bir hayır veya sponsorluk hizmeti yapabileceği gibi birden fazlası bir araya gelerek, yükü paylaşarak daha fazlasını gerçekleştirebilir. İlimizdeki Ticaret Odalarına kayıtlı yaklaşık 47 bin, Esnaf Odalarımıza kayıtlı yaklaşık 60 bin üyemiz var. Odalarımız, meslek kuruluşlarımız bu bağlamda gerekli koordinasyonu sağlayabilir.
Okul yapılabilir, okulların teknik donanımına katkı sunulabilir, proje üreten, spor yapan, çocuklar, gençler, kulüpler, ulusal ve uluslararası organizasyonlar desteklenebilir. Mersin paydasında buluşma anlayışı, birlik beraberlik ruhu bu sayede gelişir, pekişir. Bu konularda katkı sunanlara tekrar teşekkür ediyoruz. Bu vesileyle İlimizdeki iş insanlarına,firmalarımıza çağrımızı yineliyoruz. İlimize değer katacak projelere, faaliyetlere, organizasyonlara desteğinizi esirgemeyin diyoruz.
Bu programı tertip eden MERYAD’a, İlimizin kalkınması, gelişmesi konusunda yatırım yapan, sorumluluk alan, istihdam oluşturan siz kıymetli iş insanlarımıza teşekkür ediyor, işlerinizde başarı ve kolaylıklar diliyorum.”dedi.
Programda; Mersin Milletvekilleri Ali Kıratlı, Gülcan Kış, Talat Dinçer ve Mersin Yatırımcı İş İnsanları Derneği Başkanı Coşkun Doğmuş da birer konuşma gerçekleştirdi,duygu ve düşüncelerini dile getirdi.
Mersin’de seçilen bilim kurulu üyelerine hizmetlerinden dolayı teşekkür plaketi, MERYAD üyelerine ise üyelik plaketi verildi.
Programa; Mersin Milletvekilleri Ali Kıratlı, Gülcan Kış, Talat Dinçer, Osmaniye Belediye Başkanı İbrahim Çenet, Akdeniz Bölge ve Garnizon Komutanı Tuğamiral Murat Fırat, Cumhuriyet Başsavcısı Tolgahan Toprak, Ağır Ceza Reisi Mustafa Kahveci, Mersin Üniversitesi Rektörü Prof.Dr. Erol Yaşar, Tarsus Üniversitesi Rektörü Prof.Dr. Orhan Aydın, KKTC Mersin Başkonsolosu Zalihe Mendeli, İl protokolü üyeleri, STK temsilcileri, iş insanları ve davetliler katıldı.